AUTOSZERVÍZ * GUMISZERVÍZ

Klíma

Az utasok által beszívott levegő baktériumokkal lehet szennyezett, ha a klímarendszer és a kapcsolódó szűrők nincsenek időben cserélve. A gépjárművekben lévő légkondicionáló használata lehetővé teszi a nyári kánikulában az utastér hőmérsékletének csökkentését, így nagyban hozzájárul az utazási komfort növeléséhez. Ezen felül esős, vagy hideg, téli időszakban segítséget nyújt a szélvédőn keletkezett páralecsapódás megszüntetésében, mivel az általa kibocsátott száraz levegő könnyedén páramentesíti az ablakokat, így a téli időszakban is igen nagy segítségünkre lehet a vezetés közben.

A légkondicionáló működése

A klímarendszer gáz halmazállapotú hűtőközeggel van feltöltve, melyet a berendezés kompresszora összesűrít, megnövelve ezzel a hűtőközeg hőmérsékletét. Ezután bekerül a kondenzátorba, ahol a menteszél illetve ventilátor segítségével hőt vonunk el, ezért a hűtőközeg cseppfolyóssá válik és lecsapódik. Innen tovább haladva keresztül megy az úgynevezett szárítószűrőn, mely párátlanítja, és kiszűri az estleges szilárd szennyeződéseket. Ezután a nagynyomású cseppfolyós halmazállapotú hűtőfolyadék az expanziós szelephez érkezik, ez közvetlenül egy párologtató berendezés előtt helyezkedik el. Az expanziós szelepen áthaladva nyomáscsökkenés következik be, ami miatt a hűtőközeg cseppfolyósból gáz halmazállapotúvá változik. Ez a folyamat hőcsökkenéssel jár, lehűti a párologtató felületét, így a rajta keresztül haladó hideg levegő a jármű ventillációs rendszerének segítségével a szellőző rostélyokon át a kocsi utasterébe jut, megteremtve ezzel a bent ülők számára az ideális hőmérsékletet. A kis nyomású gáz hűtőközeg ezután visszakerül a kompresszorba,hogy a folyamat újra kezdődhessen.

Klímakarbantartás

Sajnos az autók klímaberendezések ideális körülményeket biztosítanak a különböző mikroorganizmusok elszaporodásához, tejedéséhez. A baktériumok és gombák mellett a bizonyos vírusok is nagyon kedvelik a klímarendszer nedves, nehezen hozzáférhető részeit. A hideg hőcserélő egységen, amit elpárologtatónak hívunk, az átáramló környezeti levegő lehűl, mielőtt az utastérbe kerülne. Az elpárologtatón a levegő lehűlése következtében lecsapódik a pára, majd az összegyűlt víz távozik a rendszerből. Innen keletkezik a forró napokon a víztócsa a járművek alatt. A pára egy része viszont ott marad az elpárologtatón, a sötét és nedves környezet pedig melegágya a nem kívánt élősködők szaporodásának. Az elhanyagolt klíma sokat veszít a teljesítményéből, növelheti a fogyasztást és allergiás reakciókat is okozhat, mivel a légáram a betegséget okozó organizmusokat a belső térbe juttatja. Ezért az autóklíma berendezésének folyamatos tisztítása, karbantartása nem csak a gépkocsi értékének megőrzése miatt fontos, hanem a benne utazók egészségének megörzése érdekében is oda kell figyelnie rá. Legalább minden klímaszezon kezdetekor ajánlott az autóklíma karbantartása.

Tanácsok az autóklíma helyes használatához:
 • A napon felmelegedett autót indulás előtt járó motornál a klímaberendezés bekapcsolása nélkül, kizárólag a külső levegő befújásra állított ventillátorral nyitott ablakokkal szellőztessük át a gépkocsit.
 • A klímaszezonon kívül is hetente legalább tíz percre kapcsoljük be a gépkocsi klímáját, hogy a hűtőközeggel együtt keringő olaj ne engedje kiszáradni, megrepedni a gumi alkatrészeket.
 • A klíma légáramát soha ne irányítsa a bent ülő utasok testére.
 • Soha ne hűtse le gépkocsija utasterét a külső hőmérsékletnél 8-12°C-nál alacsonyabbra.
 • Elsősorban a külső levegő befújással együtt használja klímaberendezését.
 • A légkondicionáló használata csökkenti a motor teljesítményét, ezért legyen körültekintő.
 • Lehetőség szerint parkoljon árnyékban.
 • A szellőzőrendszer pollenszűrőjét 8.000 -10.000 km-enként cseréltesse ki.
 • Az utasok komfortérzetének javítása érdekében javasoljuk az aktív szenes pollenszűrőket, mely a kellemetlen szagokat is kiszűri.
 • Téli üzemben, fűtés mellett bekapcsolt klímával száraz, meleg levegőt kap, mely kiválóan páramentesíti a szélvédőt.
Amenyiben gépkocsijában az alábbi tünetek egyikét is észleli, keresse fel szakembereinket:
 • áporodott, dohos, kellemetlen szag,
 • télen gyakran párásodó szélvédőüveg,
 • nem kielégítő a hűtés,
 • zajos a klímarendszer.
Három különböző módszer alkalmazása javasolt az autóklíma tisztítására a szennyeződés mértékétől függően:

Klímatisztítási módszerek

1. Habos autóklíma tisztítás:

A habos autóklíma tisztítás a makacsabb szennyeződések eltávolítására alkalmas módszer, mely során egy aktív habot juttatnak az autóklíma járataiba, amely eltávolítja a lerakódott szennyeződéseket, gombákat, mikroorganizmusokat.

Előnyök:
 • A hab könnyen beszerezhető, házilag is alkalmazható
 • Egyszerű, költségkímélő klímatisztítás és –fertőtlenítés
 • Nincs visszamaradó folt a kárpiton és műszerfalon
 • Egy flakon tartalma elegendő az intenzív tisztításhoz
Hátrányok:
 • Nem szünteti meg a visszamaradó szagokat
 • Némi szerelőmunkát igényel a pollenszűrő ki- és beszerelése
2. Klímatisztító és fertőtlenítő spray-k:

Kémiai úton eltávolítja az autó légkondicionáló rendszerében keletkező kellemetlen szagokat, és az azt okozó gombák spóráit, baktériumokat és mikrobákat. Hosszú ideig megakadályozza ezen allergének visszatérését és újbóli megtelepedését. Optimális módon fertőtleníti és tisztítja a gépkocsi légkondicionáló rendszerének miden elemét, és kellemes, friss illatot hagy maga után az utastérben.

Előnyök:
 • Gyors kezelés
 • Tisztán tartja a járatokat
 • Rendkívül erős és hatékony anti-mikrobális 6fertőtlenítő/ összetevőket tartalmaz
 • Költséghatékony eljárás
 • Gondoskodik a friss, tiszta levegőről
 • Növeli a komfortérzetet és menetbiztonságot
 • Többféle illatban választható hatóanyag
Hátrányok:
 • Használatát követően szellőztetni kell az autót
 • Kevésbé környezetbarát, mint a Wynn’s Aircomatic III.
 • Nem fertőtleníti az egész autót, ellenben a Wynn’s Aircomatic III.-mal
3. Ózongenerátoros tisztítás:

A gázhalmazállapotú ózon O3 egy három oxigénatomból álló instabil molekula. Az egyik legerősebb fertőtlenítő, és oxidáló anyag, ami sokkal hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penészgombával, szagot okozó elemekkel, oldószermaradványokkal akkor az extra oxigénatom azonnal elpusztítja, illetve teljesen oxidálja azokat. Az fertőtlenítés az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel szemben előfordulhat. Az ózon megbontja a baktériumok sejtfalát, a foszfolipidek és lipoproteinek oxidálása által. Elpusztítja a mikroorganizmusokat, baktériumokat. Megbontja sejtfalat, és a sejthártya pusztulását okozza. Megakadályozza a gombák sejtnövekedését, a vírusok sejtekhez kapcsolódásának akadályozásával pedig a vírusok szaporodása ellen hat. Megtalálható a talaj vegyületeiben, a vízben és az ózonpajzsban. Villámcsapás közelében nagy mennyiségben keletkezik az ún. koronakisülés hatására. A tesla-tekercs kísérletek használatakor keletkező elektromos ívek is nagy mennyiségű ózont képesek előállítani. Ezért érezzük nagyobb viharok után azt az utánozhatatlan friss levegőt. Melyet most önnek is el tudunk vinni otthonába.

Egy nagyteljesítményű ózongenerátorral rendkívül gyorsan állítjuk elő a nagykoncentrációjú ózont, melyet a folyamat végén visszaalakul oxigénné, így biztosítva, hogy semmilyen egészségre káros anyag ne maradjon a helyiségben, és azonnal használatba vehető legyen. A mérgező ózongáz elpusztítja a baktériumokat és vírusokat, legyen az a felületeken található szalmonella baktérium, a klímaberendezésben gyakran előforduló legionella baktérium, esetleg az influenza vírus. A kezelést követően 30 perc szellőztetés szükséges. A gép egy átlagos személyautót 15 perc alatt képes fertőtleníteni, visszamaradó ózon, vagy káros anyag nélkül. A járműklíma tisztítás során nem csak a légkondicionáló berendezés tisztítása történik meg, hanem az egész autó baktérium, és vírusmentes lesz, valamint a kellemetlen szagok is eltűnnek. A 15 perces kezelés megfelelő, ha csak a klímatisztítás a cél. Ha célja a kellemetlen szagok megszüntetése is, szükséges lehet a 30 perces kezelés.

Előnyök:
 • A teljes utasteret fertőtleníti
 • A pollenszűrőt is fertőtleníti, a rajtamaradó fizikai szennyeződések miatt azonban ajánlott cserélni
 • A kórokozók nem tudnak immunitást kialakítani az ózonnal szemben, ezért az ózonos klímatisztítás mindig 100 %-os hatásfokkal alkalmazható
 • Költségtakarékos
Pollenszűrők

Sok gépkocsi vezető nem is tudja, hogy autóvezetés közben szűrt levegőt lélegzünk be, így nem is érezzük a másik autó kipufogó gázát, a kintről bejövő port, környezeti szagokat, illatokat. Ebből kifolyólag akr az egészségünk múlhat a rendszeres karbantartások elmulasztásán.

Az első kabinszűrők a 80’-as évek végén jelentek meg Európában. Elsőként a Skandináv országokban volt fontos, hogy megvédjék az utasokat a por és a pollenekkel szemben. Kezdetben csak a nagyobb spórák, pollenek és az utcai por kiszűrése volt a cél. Csak később fektettek hangsúlyt a korom és az egyéb gázok, szennyeződések kiszűrésére.

Az utastrébe bekerülő szennyeződések a bent lévő személyeknek kellemetlenséget, olykor egészségre káros hatásokat is okozhatnak. Továbbá a kiülepedő részecskék a belső teret elkoszolhatják. A káros részecskéket kiszűrni teljesen ugyan nem lehet, de számukat jelentősen tudjuk csökkenteni. Annak érdekében, hogy jobban kiszűrjük az utastérből ezeket a részecskéket, szénbetétes pollenszűrőket alkalmaznak a mai modern autókban.

A pollenszűrők készülhetnek papírból, vagy szintetikus anyagból. A szintetikus szálakból készült utastér szűrők elketrosztatikusak, magukhoz vonzzák a szennyeződéseket, így hatékonyabban lépnek fel az utasok védelmében mint a papírból készült szűrők.

Ha nem cserélteti ki időben az utastér szűrőjét kocsijában, úgy növekedni fog a káros elemek száma az utastrében, melyek egészségügyi problémákat okozhatnak az utasok számára. Ezért kiemelten fontos odafigyelni a pollenszűrő rendszeres cseréjére.

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt. További információkért kattintson